Hírek

Törölhető emlékek

Felfedezték az ijesztő emlékek raktározásáért felelős fehérjét a John Hopkins Egyetem kutatói. Sőt a GluA1 molekulára ható kezeléssel hamarosan kiiktathatók lesznek a szorongást kiváltó emlékek. (National Geographic, 2011. január) 

Fotó: jkt_de

Vízióm a jövőből

Messziről kiszúrta a memóneppereket a sötét sikátorban. Bokáig érő fekete bőrkabátban feszített mind. Cigarettáztak, röhögcséltek, egymást ugratták. Sokszor elmerengett azon, a rendőrök vajon miért nem kapcsolják le őket, hiszen kilométerekről látszik, mivel foglalatoskodnak. Végül arra a következtetésre jutott, bizonyára ők is tőlük veszik a szert. Nekik is szükségük van extra törlésre, hiába kétszer annyi a fejadagjuk, mint másnak. Nyilván több a rossz élményük. 

Neki kettő járt egy hónapban. Rendszerint már az első héten elfogyott. Amikor a másodikat bevette, fogadkozott, tisztán kibírja a hó végéig, inkább nem megy sehova, a munkahelyén is meghúzza magát. Három napnál tovább sohasem bírta.

Most sem. A makulátlanul kellemes emlékek közé minduntalan sötétek ékelődtek. Kikezdték a munkahelyén, meghalt valami rokon, visszautasította a kiszemelt nő. Ahogy délután az asszisztense. Egész nap illegette magát, direkt hozzáhajolt, hogy belásson a dekoltázsába. Amikor ketten maradtak az irodában, ő mögé állt, hogy leszakítsa végre a gyümölcsöt. Belemarkolt a fenekébe, és a fülébe súgta a címét. 

A nő azonban hirtelen megfordult, pofon vágta és megfenyegette: ha másnapra nem tudja elfeledni az inzultust, bepanaszolja a zaklatási biztosnál.

Így most dupla adag antimemóhoz kell jutnia, ha nem akarja elveszíteni a munkáját. Amióta a jótékony hatású tablettát feltalálták, nem sok dolguk akadt a biztosoknak. A molesztáltak inkább törölték az emléket, semhogy vallomást tettek volna. Az élelmesebbje ilyenkor a zaklatóval szereztette be a szert. A balekok meg lépre mentek, ahogy most ő is. 

Az üzlet gyorsan lebonyolódott. A tabletta ára megint feljebb ment, alku szóba sem jöhetett. Kétheti fizetését adta a dupla adagért. Mindegy, ha bevette, majd ezt is elfelejti.

Hazáig sem bírta. Víz nélkül nyelte le. Az antimemó most is ugyanúgy hatott: néhány másodperc múlva jótékony köd ereszkedett rá. Erei ellazultak, kissé megszédült, amikor az agyában fény villant. Lehunyta szemét, és gondosan számba vette emlékeit. Megkönnyebbülten felsóhajtott,  aznapi élményeiből csak a kellemesek maradtak. A sör az ebédhez, az asszisztensnő sokat ígérő tekintetete - az előtt. Hogy mi volt az az, már nem emlékezett. 

Otthon megnézte a feljegyzést: másnap jön a nőnek eggyel. Örömmel tapogatta ki zsebében az extra pirulát.

Éjjel nem tudott aludni. Első szerelmére gondolt. Már ami maradt belőle gondosan kigyomlált emlékeiben. Hiányérzete támadt. Ha minden olyan szép volt, szinte már giccsesen romantikus, miért üres mellette az ágy? Elhagyta, meghalt? Aljas módon szállta meg memóriáját a hiány. 

Hajnalban bevette a másodikat. Mielőtt lenyelte, arra gondolt, majd reggel vesz újat a nőnek. Utána már azt sem érezte fontosnak.

Hozzászólok

Hol kapható a bogyó? :))) (Nicky)